2013. október 15. kedd Pólókészítés

Pólókészítés – alapanyagok

Ebben a bejegyzésben az alapanyagok milyenségéről, beszerzésük módjáról és áráról lesz szó!
Mivel pontosan jegyeztem mindent, illetve igyekeztem házilag megoldani a felvetült problémákat, így majdnem pontos összeget tudok mondani arra, hogy ha semmid nincs, akkor mennyibe kerülne neked a legelső póló elkészítése. Amit fontos észben tartani, hogy ezek 96%-át egyszer kell beszereznünk, utána már lényegében csak az alapanyag az amit venni kell (póló, felső… stb.), illetve ha kifogy a festék, akkor azt megrendelni. Tehát a kezdeti befektetés után a költségek minimálisak.

Eszközök:

 • számítógép, nyomtató (kölcsönkérhető)
 • átlátszó fólia (a minta nyomtatásához) 60,-/lap
 • körömkefe (tisztításhoz) 300,-
 • vastagabb ecset (tisztításhoz) 200,-
 • festő ragasztó (ragasztószalag, nem legyen túl erős, de ne legyen átlátszó) 600,-
 • szita (feszített szita, vagy szitaszövet + keret) 3200,-
 • rákel/rakli (a festék szitán való átnyomásához) 700-3200,-
 • emulzió felvivő (a szita emulzióval való bevonásához) 3400,- (külföldről, itthon azt hiszem szitafelhúzó vályúnak hívják, de drága volt, ahol néztem)
 • levilágító lámpa (a nap elég bizonytalannak bizonyult számomra :)) 1400,-
 • magas nyomású tisztító (na nem a gép, csak ha a zuhany nyomása kevésnek bizonyulna, kicsit megéri segíteni rajta) 3200,-

Összesen: 14360,- (raklinál 2000-es árat vettem)

Alapanyagok:

 • a textil (póló, vászon táska, top… stb.) kb. 600-1200,-
  Nagyobb áruházakban, nagykerekben (link később) akár 450,- is lehet egy póló, persze van, hogy többet kell venni (nagyban jobban megéri). Én kis tételben vásárolok, a helyi kínait (vannak jó minőségű egyszínű pólóik), illetve a Kik-et használom jelenleg, de a Metróban is vettem már alapanyagot.
 • festék 1100-3400,-/kg
  Színenként kell venni, én ennél jóval kisebb adagot rendeltem külföldről, és még sokáig elég lesz.
 • fotoemulzió 6600,-/kg
  Hát én ezt külföldről hozattam be a mosóval együtt, nincs egy kg, de még mindig bírja. Azzal kell vigyázni, hogy ezek nem állnak el sokáig (hűtőben tovább), zárva, száraz, sötét helyen kell tárolni.
 • emulzió eltávolító 4900,-/10 dkg ami 10 l vízben oldódik
  Hát ez jó sok tisztító folyadékot jelent, nekem egy egészen kicsi (3 dl mondjuk) volt a kezdő csomagomban, és még fél dl sem lett elhasználva. Szóval ezért a pénzért évekre el vagy látva, ha tudod tárolni.
 • zsíroldó 800,-
  Jelenleg a boltban kapható, háztartási zsíroldót használom, minden második minta elkészítése előtt kicsit ezzel tisztítom a szitát.
 • víz

Összesen: 14300,-

Az itt leírt eszközök, alapanyagok nagy része hazánkban mondjuk a http://szitanyomok.webshop.co.hu címen megrendelhetőek, de ezt még nem próbáltam, én az eBay-ről vadásztam mindent össze, illetve házilag készítettem levilágítót, és magas nyomású átalakítót a fürdőszobai zuhanyhoz. Ezeknek az elkészítésének a következő fejezetet fogom szentelni, hogy megfelelően elő tudjunk készülni a folyamatnak.
Az árképzésnél azért nem mindenhol ennyi a költség, sok helyen lehet spórolni, de ezt sem tartom vészesnek, főleg ha azt nézzük, hogy ha mindezt megvásároltad (mondjuk 2 színt az elején), akkor onnantól kezdve egy póló kijön a póló kb. 1000 forintos árából, míg ha boltban veszel egy neked tetsző mintás pólót, akkor is minimum 2500-5000 forintot fogsz otthagyni. Ez tömören annyi, hogy most kifizetsz olyan 30000 forintot egy pólóért. Utána pedig (1000 forintos alapanyaggal és 2500 forintos bolti árral számolva) a 20. pólót követően (és annyit ki fog bírni bőven ez az alapanyag mennyiség) minden darab pólón min. 1500 forintot spórolsz. Ami pedig még jobb, hogy ezek olyan saját, egyedi pólók lesznek, amilyen nincs másnak.

Pólónagyker – ahol ha többet szeretnél rendelni, akkor nagyon jó áron kapsz pólót, sapkát… stb.
Szitanyomók boltja – szitaszövet, rakli, festék… stb. rendelésére

A sorozat részei:

 1. Kovács Nóri szerint:

  Kedves “Bólint” !

  Nagyon köszönöm a hasznos információkat a szitanyomással kapcsolatban. Már nagyon régóta érdekel ez a technika és most végre tényleg értem, mit hogyan, már csak a mivel kérdése tisztázatlan számomra. Legalábbis egyelőre.
  Az lenne a kérdésem, hol lehet Magyarországon beszerezni ezeket az eszközöket, kellékeket, festékeket.
  Sajnos a google keresőben nem sok eredményre jutottam, főleg, hogy nem ipari mennyiséget szeretnék vásárolni.

  Köszönöm válaszát!

  Üdv: Nóri

  VálaszVálasz
 2. bolint szerint:

  @Kovács Nóri: Szia Nóri,

  Örülök, ha tudok segíteni, jó/érthető a cikk.
  A hazai beszerzést én hanyagoltam, éppen az általad is jelzett indokok miatt.
  Azt félretéve, hogy én kezdetben biztosra akartam menni és inkább külföldről szereztem be, amit csak tudtam, azért itthon is van lehetőség a kellékek megvásárlására, még ha az otthoni, hobbi felhasználóknak ezt nem is nagyon reklámozzák. Ez alatt azt értem, hogy itthon is tudsz 1 l festéket venni, nem kell 10 l-t venned egyszerre, de ennél kisebb mennyiséget én nem láttam árulni…
  Az egyik hely, ahol a legtöbb dolgot láttam, az a cikkben is említett: http://szitanyomok.webshop.co.hu a szitanyomók boltja (itt rakli, feszített szita, festék és oldó anyagok, sőt még gépek is vannak), ezen felül azt hallottam, hogy pl. a http://www.plastiprint.hu is árul festéket kis mennyiségben is akár (1 l), és ha budapesti vagy, akkor Ők útba is ejthetők. Egyszer beszéltem velük telefonon, nagyon korrektek, de egy e-mailes kérdést biztosan megér, hogy kiderítsd, hogy mit árulnak (esetleg hozzászólásban itt, a blogon is megoszthatod majd a tapasztalatokat), milyen feltételekkel.
  Szép napot, keress, ha még valamiben tudok segíteni, akár az oldalt olvasható e-mail címemet is használhatod!

  VálaszVálasz
 3. Adrián szerint:

  Nagyon jó a cikksorozat! Le tudnád írni angolul is az alapanyagokat az ebayes vásárlás miatt? Feszített szitát is lehet vásárolni készen az ebayen?

  VálaszVálasz
 4. bolint szerint:

  @Adrián: Szia,
  Persze! Amire kereshetsz angolul, az a “screen printing frame” vagy “screen printing mesh” (keret illetve szita anyag). Mindkettőre fogsz találatot kapni, első körben szerintem egy 43T sűrűségű szita elégséges is lehet (könnyű kezelni, és elég részletes nyomatot produkál).
  Ha ennél több részlet érdekel, írj egy e-mailt és küldök akár konkrét linket is (mivel elévül, így ide nincs értelme beszúrnom, e-mail címemet baloldalt megtalálod).
  Sikeres pólónyomást!

  VálaszVálasz
 5. Lajos TIbor szerint:

  Kedves Bólint!
  Szitázási alapanyagokat keresgélek a neten, kezdő szitás lennék a magam 55 évével. Felmerül a kérdés ebben hogy már minek? Volna rá igény.
  Tehát keresgélés közben akadtam a blogodra, gratulálok jó lett már innen is sokat tanultam. Főleg azt hogy az Ebayon lenne érdemes anyagot vásárolni. Nekem főleg szita, emulzió lemosó, rakli kellene. Sajnos még sohasem vásároltam az Ebayon így felmerült bennem a hogy Te talán segítenél. Összefognánk néhányan talán kevesebb lenne a posta díj.
  Elektronikával foglalkozom, főleg gitárerősítő alapok, és transzformátor készítésével, javításával. Előlapok szitázását szeretném megoldani. Na persze póló is kell! Nagy a család!
  Köszönettel Tibor

  VálaszVálasz
 6. Gutyán Gábor szerint:

  Szia!

  Nagyon jó az oldal, hogy bemutat mindent a szitázással kapcsolatban. Régóta érdekel engem is a technikája, olvasgatva a soraidat, gondoltam egy nagyot és belevágok szerintem én is egy ilyen házi kis műhely kialakításában. Már keresem az eszközöket és alapanyagokat hozzá. Bár nem pólóban, hanem műanyag táblában gondolkodom, 90*19,5 cm standard méretűben. Kérdésem az lenne, hogy vajon ott is elég lesz egy darab reflektor használata? :)

  VálaszVálasz
 7. bolint szerint:

  @Gutyán Gábor:
  Szia,
  Mindig örülök, ha valaki számára hasznos amit írok. Köszönöm!
  A kérdésedre válaszolva: igen. Magához a levilágításhoz elegendő egy reflektor, hiszen az a szita elkészítésekor kell. Az, hogy utána mire szitázol a kész sablonnal már mindegy.
  A választ kiegészíteném azzal, hogy nagyobb szita esetén (90cm széles már elég nagy) is egységes fényt kell biztosítanod, így ilyen méretben 2 egymás mellé helyezett reflektor vagy -hogy még egységesebb legyen a fény- fénycső megfelelőbb lenne (fénycsőnél annak fajtája fontos, illetve nagyobb lesz a levilágítási idő).

  VálaszVálasz
 8. Gutyán Gábor szerint:

  Tehát arra gondolsz, hogy ha pl egy dobozt csinálok, amibe mondjuk 3 vagy 4 db fénycsövet teszek, teteje üveglapos, és ott égetem ki az is jó lenne? Ezen gondolkozom már egy ideje, hogy itt a fényerő, vagy a teljesítmény számít? Ha neonnal megoldható lenne, az a legjobb :)

  VálaszVálasz
 9. bolint szerint:

  @Gutyán Gábor: Szia,
  E-mailben válaszolok. :)

  VálaszVálasz
 10. Oszlánczi Viktória szerint:

  Szia! :) Én, mint MÉG nagyon laikus érdeklődő arra lennék kíváncsi, hogy a szita sűrűsége mit befolyásol, vagyis mi a különbség egy 43 és egy 120-as szita között? Melyiket érdemes beszerezni? Előre is köszönöm! :)

  VálaszVálasz
 11. bolint szerint:

  @Oszlánczi Viktória: Szia!
  A szita sűrűsége a kép részletgazdagságát befolyásolja, mint mondjuk a TV és monitor esetében a felbontás. Minél nagyobb a szita sűrűsége, annál részletesebb, szebb kép vihető fel az anyagra. Természetesen e mellett a használható festéket is befolyásolja, hiszen a festéknek is van szemcsemérete, és értelemszerűen a nagy szemcséjű festék nem képes a nagyon sűrű szitán áthatolni. Remélem tudtam válaszolni! :)

  VálaszVálasz
 12. Dóra szerint:

  szia! Nagyon hasznosnak találtam az oldalt :-) esetleg tudnál abban segíteni, hogy ebayen, kitől es honnan érdemes festéket rendelni? Köszönöm :-)

  VálaszVálasz
 13. bolint szerint:

  @Dóra: Szia,
  Ebayen én utoljára a handprinted boltjából rendeltem.

  VálaszVálasz
 14. Horváth Balázs szerint:

  Üdvözlöm!
  Köszönöm, hogy webshopomat emliti oldalán. Megjegyezni kívánom, hogy szolgáltatásaimban feszitett sziták, sablon készítés, levilágítás és oktatás is megrendelhető. Az oktatás két féle lehet. Gyorstalpaló, ami a lakosságnak, nem vállalkozások részére, adunk, és a “Három napos oktatás”, amit vállalkozások részére indul, akár a cég saját műhelyében, akár csillebérci raktáramban. A kettő között a gyakorlati ismeretek mennyisége különbözik, a három naposban a harmadik napon a hallgató bizonyit arról, hogy felfogta az oktatást és egyedül meg tud oldani egy több szines nyomást előkészítéstől a szitázásig, pólóknál a horogzitesig.

  VálaszVálasz
 15. Becán Eszter szerint:

  Kedves Bálint!

  “Textil” alatt mit érthetünk? 100% pamut? Vagy lehet szitázni kevert szálú (pamut + műszál) anyagra is (ha igen, milyen legyem a %-os arány)?
  Esetleg olyan textilekre, mint a cordura (gyöngyvászon)?
  Natúr, növényi csezett bőrre lehet e? Ha igen, kell e a bőrnek valamiféle előkészítés és utómunkálat? (pl a vasalást hogy oldom meg?)

  Előre is köszönöm válaszod!

  Üdvözlettel,
  Eszter

  VálaszVálasz
 16. bolint szerint:

  Kedves Eszter,
  Elnézést a késői válaszért.
  A textil lehet kevert, igazából jó, ha van benne műszál, de nem nagy százalékban (20% felett már annyira rugalmas, hogy nem jó).
  Gyöngyvásznat és bőrt nem próbáltam, ezekhez szerintem speciális festék és véglegesítési eljárásra van szükség!
  Szép napot!

  VálaszVálasz
 17. Fanni szerint:

  Szia!

  Én sehol nem találok kész bekevert festéket.
  Tudnál segíteni, hogy honnan beszerezhető, illetve hogyan érdemes bekeverni?

  Köszönöm

  VálaszVálasz
 18. Somogyvári Krisztina szerint:

  Kedves Bálint!
  Mi a különbség a különféle fotoemulziók között (zöld, kék,..)? Te melyik fajtát rendelted külföldről?
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv, Kriszti

  VálaszVálasz
 19. bolint szerint:

  Szia,
  Pontosan nem tudom mi a különbség, de nagy dolog nem lehet, talán egy komponensében más.
  Én zöldet rendeltem és használtam.
  Szép napot!

  VálaszVálasz
 20. Edit szerint:

  Szia!

  Milyen márkájú és jellemzőjü textil festéket érdemes venni Magyarországon ? Most szeretném felvenni vallalkozasomba a grafika melle a szita nyomást is, azért érdeklődöm. :)

  VálaszVálasz
 21. bolint szerint:

  Szia,
  Sajnos nem tudok ebben segíteni, anno -amikor aktívan szitáztam- Magyarországon nem találtam értelmezhető áron és minőségben textilfestéket. Hatalmas adagokban árulták, ami egyszerűen amatőrként nem érte meg.
  Talán már jobb a helyzet, de nem tudok az aktuális helyzetről.

  VálaszVálasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top