2013. október 31. csütörtök Pólókészítés

Pólókészítés – a minta kiválasztása és előkészítése

A mai részben sorra vesszük a minta előkészítésének lépéseit.
Kezdjünk is bele. A minta amit én választottam Gondor Fehér fája lesz, illetve annak egyszerűsített ábrája, ami a pajzson is díszeleg, és nem mellékesen fekete pólón, fehér színnel nagyon jól néz ki :).

Természetesen amennyiben saját mintát szeretnél, mert már van rajzod, ami vagy a gépeden elérhető, vagy be tudod fényképezni, szkennelni, akkor a következő eljárást arra is alkalmazhatod, sőt, amennyiben van vektoros rajzod már, amit a pólóra szeretnél rakni, úgy ez a lépés ki is hagyható.

Meg is vagyunk a kiválasztással, már csak egy használható grafika kell nekünk, a legjobb egy vektoros ábra lenne, de ha az nincs (a linkelt Wiki oldalon lévő svg mondjuk pont vektoros, és tökéletesen használható, de tegyük fel ezt nem vettük észre ;)), akkor keresnünk kell megfelelő képet vagy megfelelőt arra, hogy azt vektorizálva megkapjuk a megfelelő képet.
Keressünk hát rá Google-ban a “Gondor Fehér fája” vagy angolul “White Tree of Gondor” kifejezésre és válasszuk a kép találatokat. Valami hasonlót fogunk látni:

Képek között keresünk

Képek között keresünk

Az eredményeket a képnek megfelelően szűrhetjük, én a “Nagy méret” és a “Fekete fehér” szűrőket bekapcsoltam még, és az első sor harmadik képét megfelelőnek is ítéltem a munkához. Mentsük hát le ezt a képet (nyomjunk rá, majd a Kép megjelenítése linkre, betöltődés után pedig az egér jobb gombjával a képre kattintva nyomjunk a Kép mentése másként… lehetőségre)!
Mivel szeretem ha a mintát többször, több helyen és legfőképpen több méretben is fel tudom használni, ezért én amikor csak tehetem, nem pixeles, hanem vektoros fájlokkal dolgozom. A minta egyszerűségéből adódóan, és a szűrésnek hála nagyjából fekete-fehér képet kaptunk, így könnyen készíthetünk belőle vektoros ábrát.
Fontos tudni, hogy a szitanyomáshoz nekünk színenként kell szitát készíteni, amihez egy adott kép színeinek rétegei kellenek fekete színnel kinyomtatva. Ez így bonyolultan hangzik, ezért úgy fogalmazok, hogy hiába akarjuk a fát fehéren nyomtatni a pólóra, a szita elkészítéséhez nekünk az fekete színnel kell, hogy meglegyen nyomtatva.
A vektorizáláshoz én az ingyenes Inkscape nevű programot fogom használni, vektorgrafikus munkákhoz szerintem tökéletesen használható, és gyorsan tanulható. Töltsük hát le a programot, telepítsük és indítsuk el. Az indítás után nyomjunk a File menü Import… pontjára és válasszuk ki az előbb elmentett képet. A menüket angolul írom, de talán nem lesz nehéz magyarul megtalálni az említett néhány menüelemet. A következő lépés, hogy válasszuk ki az importált képet (egyszer kattintsunk rá), ha nem lenne, majd kattintsunk a Path főmenü Trace bitmap… elemére. A felugró ablakban a Brightness cutoff paraméterrel játszva (majd az Update gombra nyomva) láthatjuk, hogy a kép mely részeit “ismerte fel” a program, mivel nekünk a fa minta kell (ami fehér és a program a fekete színt kerese alapértelmezetten), így be kell kapcsolnunk az Invert image checkboxot is. Ha minden jól megy az alábbi ábrához hasonlatos vektoros képet kapunk a megfelelő beállításokkal az OK gombra nyomva:

A kép már vektorizálva

A kép már vektorizálva

Amennyiben elégedettek vagyunk a fekete vektoros ábrával, akkor azt most már bármekkora méretre nagyíthatjuk minőségromlás nélkül. Ha nem lennénk elégedettek, akkor töröljük a vektoros ábrát, kattintsunk újra az importált képre, és a paraméterekkel játszunk addig, amíg szép, minden szükséges részletet tartalmazó ábrát nem kapunk.
A vektorizálásnak köszönhetően pedig a szita elkészítéséhez szükséges -mondjuk- A4-es méret is könnyedén nyomtatható a most készült vektoros képből.

Az általam készített mintát a blog Heti minta kategóriájában megtaláljátok (Fehér fa – Gondor), ha nem szeretnétek a vektorizálással most foglalkozni.

A következő bejegyzés a nyomtatással, illetve a levilágítással foglalkozik majd, addig is legyetek jók!

A sorozat részei:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Back to top