2014. január 20. hétfő Pólókészítés

Inkscape – görbék lezárása, close curves kiegészítő

A Pólómánia.hu oldalon többször kaptam már a kívánt minta feltöltése után elutasítást, hibaüzenetet, ami a következőt közölte velem: “Lezáratlan vonalak a grafikán belül”.
A hiba valós, és nem csak az adott oldalon, hanem mindig szem előtt kell tartanunk azt, hogy a vektoros grafikáink ne tartalmazzanak lezáratlan görbéket, mivel ez nyomtatáskor vagy más program általi megnyitáskor is problémát okozhat. A hiba oka lehet pixeles kép hibás vektorizálása, rosszul módosított vagy törölt pont a görbében, de gyakran a betűk útvonallá alakítása is hibás görbét eredményez.

Szerencsére az Inkscape használatakor lehetőségünk van kiszűrni, megelőzni ezt a hibát, hiszen egy szintén ingyenes kiegészítésnek hála pár kattintással lezárhatjuk az összes hibás, nyitott görbét a grafikánkon.
A kiegészítés nem olyan meglepő módon a Close Curves nevet kapta, és útvonalakkal (path) dolgozik, méghozzá a kijelölt útvonalakat módosítja úgy, hogy azok ne tartalmazzanak lezáratlan elemet.

Telepítés:
Egyszerűen töltsük le a tömörített állományt, és annak tartalmát (egy .inx és egy .py állomány), könyvtár nélkül másoljuk ki be az Inkscape telepítési mappájának extensions könyvtárába. Ezek után indítsuk el az Inkscape alkalmazást és már használható is a kiegészítés.

Használat:
Jelöljük ki a módosítani, javítani kívánt útvonalakat (vagy egyszerűen használjuk a CTRL+A billentyűkombinációt a teljes grafika kijelöléséhez), majd válasszuk ki a menüből az Extensions/Modify Path/Close Curves… opciót (Kiegészítések/Útvonal módosítása/Close Curves…) és nyomjunk az Apply (Alkalmaz) gombra a megjelenő dialógusablakban.

Ennyi lenne, nem olyan vészes feladat, de sok extra munkát megkímélhet nekünk az alkalmazása. Én, személy szerint minden elkészült grafikán alkalmazom mentés előtt, mivel alapértelmezetten az Inkscape kitölti ezeket a hézagokat, így elrejtve előlünk a hibákat.

A kiegészítés letölthető annak honlapjáról, illetve nálam is elérhető: close_curves.zip

Sok sikert, kellemes hetet!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Back to top