2013. október 9. szerda Film vs. Könyv

A fekete ruhás nő – The Woman in Black

A könyv:
A könyvet a 2012-ben kaptam, szóval magamhoz képest időben (egy éven belül :)) neki is tudtam állni.
Igazából horrort könyvben még nem olvastam, így kicsit meglepődtem, amikor az esti olvasások után kicsit félve mentem ki inni a konyhába. Ez a könyv értékelését természetesen felfelé húzza. Hatással van az emberre.
A borítón hirdetett karakter-központúság is teljes mértékben igaz, az a kevés szereplő remek, az adott korban logikusan cselekszik, és a történet folyamán a főszereplő elég komolyan fejlődik is. Ez szintén egy plusz pont.
A szereplők fejlődése, és a remek, hatásos történet és történések leírása mellett a könyv még így is csak 170 oldal, könnyen, gyorsan olvasható. Ajánlom mindenképpen!

A film:
A forgatókönyv érdekes, írása során sokat fektettek a misztikusságba, igazából egymást érik a kis képi utalások, melyek szinten tartják az izgalmat.
Színészileg aki csak szerepel a filmben, jól játszik, erre nem lehet egy rossz szavam se, azonban a könyvtől eltérően a cselekedeteik sokszor zavarosak, hiányzik a pár kis magyarázat, amivel értelmet tudnék rakni a tettek mögé. Nem mindig, de sokszor éreztem úgy, hogy “most ezt minek csinálod?”, holott ilyen érzésem a könyv olvasása közben nem fordult elő.
A sminkes munkáját meg is tudom dicsérni, meg le is tudom kicsit húzni, mivel a film 99%-ban jól dolgozott, de valamiért nekem a főhős zombivá alakítása nem jött be, nem hiteles (a könyvben leírtakhoz viszonyítva).
Még mindenképpen megemlítendő, hogy a film hatásáshoz (mert volt neki) nagyban hozzájárult a zene, ami teljesen horroros, tökéletes a filmhez.

A jobb:
Sajnos a film hiába volt külön remek horror, a könyv mellett teszem le a voksom. Az átírt történet, végkifejlet és megoldás nem tetszett annyira, mint a könyv története, még akkor sem, ha dinamikusabb lett.
Érthető, jó, de nekem marad a könyv története az fejemben, valahogyan szimpatikusabb.

Amit mondhatok, hogy ajánlom olvasásra a könyvet és amennyiben nem ijedtetek meg megfelelően mindenképpen egészítsétek ki az élményt egy remek kis horrorfilmmel!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Back to top