2013. szeptember 23. hétfő Film vs. Könyv

Eleven testek – Warm Bodies

A könyvről:
A szokványos zombi regényektől eltérően itt nem az élők körül játszódik a történet nagy része, Ők statiszták, akik várnak, Őket kell megmenteni. A főszerep a könyvben a Zombi közösségé, azon belül is az R nevű egyedé. Halott, de igazából sokszor érzem úgy, hogy közelebb áll az élethez, mint sok élő. Gondolkodik. Aztán később érez.
Ezen kívül engem meglepett, hogy valóban izgalmas a könyv, tényleg gyorsan elolvastam, és a felszín alatt szerintem sok nagyon érdekes és megfontolandó gondolatot tartalmaz. Olyanokat, amik most aktuálisak, és nem kell megvárni a világ végét, hogy tegyünk ellenük (a film elején az egyik jelenetet szerintem pont ezért tették be, jól eltaláltan!).
A romantikus szálon kívül tetszett a könyv stílusa is, humoros, néha vázlatos, de a lényeg megvan, átjön, és nem is kell minden regénynek minden apró részletet leírnia. Manapság a gyors befogadhatóság hangsúlyosabb a részleteknél, és innen nézve nagyon jól szerepel a könyv.

A filmről:
A szokványos zombi filmek kedvelői -a könyv olvasása nélkül- ne is kezdjenek bele, mert csalódni fognak. Nagyon.
A zombik zombik az igaz, de mivel inkább romantikus filmről beszélünk, itt csak hangsúlyozó tényezők a fő szál (mindent elsöprő szerelem) kiteljesedésében. Keveset támadnak, kevés a csöpögős rész.
A romantika kedvelőinek viszont kellemes kikapcsolódás lehet, persze csak akkor ha el tudnak vonatkoztatni a halottaktól, hörgő csontvázaktól, kikandikáló agyvelőtől… de ez gondolom menni fog.
Maga a film nem maradandó emlék, nem tudod a színészeket sem nagyon megdícsérni, és a forgatókönyvírót sem, a zenei főemberkét pedig direkt zombivá változtatnám, mert a zenék nem jók (ha pénz áll a zenék cseréi mögött, akkor elnézőbb tudok lenne, de szerintem inkább fiatalítani akart a film hangulatán, ami nem tett jót szerintem az egésznek).
A történetet jól átvette a könyvből, kisebb átírások természetesen vannak, de egyszer meg lehet nézni, ha van a közelben egy forró tea, és amúgy nem nagyon tudnál kimenni valami értelmeset csinálni a szabadba, vagy ehhez van kedved.

Ítélet:
A könyv részletesebb, és annak ellenére, hogy néhol vázlatosnak tűnt, még mindig kidolgozottabb a filmnél. Ez nem azt jelenti, hogy a film rossz, a film más eszközöket használ csupán, olyan részleteket mutat, amit a könyv nem tudott (vagy én nem képzeltem oda -pl.: a kézfogás kiemelése, mint gyógymód-).
Ugyanakkor van két dolog, ami eléggé zavaró volt az eredetihez képest: először is, hogy Hollywood szokás szerint Happy End-re változtatott olyan indokolatlan (a filmben is megmagyarázhatatlan emberi gondolkodásmód változik meg 2 perc alatt) dolgokat amikhez szerintem nem kellett volna nyúlnia. Másodszor pedig, azzal, hogy kivették, kicserélték a zenéket, nagyon az elvárásaimon alul teljesített a film, mert a könyv után egyszerűen vártam, kívántam, hogy halljam azokat a dalokat (amik passzolnak is az egyes részekhez), amikről olvastam anno.

Nyert a könyv, nagy részben azzal, hogy valószínű nélküle a film élvezhetetlen lenne a közönség nagy részének.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Back to top