2012. november 3. szombat Ubuntu

Ubuntu extra egérgombok beállítása (Logitech M305)

A következő kis bejegyzésben leírom, hogyan sikerült végre beállítanom az Ubuntu 12.10-ben (de az újabb verziókban is valószínű menni fog), hogy a kedvenc Logitech egeremen lévő 2 extra gombnak -a Windows-ban már megszokott- funkcionalitást adjam.
Hát lássuk:

  1. Telepítsük az imwheel nevű alkalmazást, ami a nagyobb feladatot leveszi majd a vállunkról (figyeli az egeret, és a hozzá társított funkciókat).
  2. Állítsuk be, hogy minden indulásnál automatikusan elinduljon a telepített alkalmazás.
    Ehhez nem kell más tennünk, mint átírni a /etc/X11/imwheel/startup.conf fájlban a IMWHEEL_START=0-át IMWHEEL_START=1-re. Ezt megtehetjük, ha futtatjuk a következő parancsot:
    sudo gedit /etc/X11/imwheel/startup.conf
  3. Állítsuk be a saját kombinációinkat. Ehhez először is másoljunk magunknak egy config állományt a következő parancs segítségével:
    cp /etc/X11/imwheel/imwheelrc ~/.imwheelrc
  4. Majd nyissuk ezt meg szerkesztésre és módosítsuk, amit szeretnénk benne:
    gedit .imwheelrc
  5. Indítsuk újra a gépet (vagy legalábbis jelentkezzünk újra be)!

A célom az volt, hogy a két extra gomb a copy/paste műveleteket reprodukálja, így én a fájlom elejére tettem a következő kódot:
".*"
None, Left,   Control_L|C
None, Right,  Control_L|V

Egy kis magyarázat ehhez:

  • ".*": minden alkalmazásban, tehát globálisan alkalmazandó beállítások (az imwheel-el ugyanis alkalmazásonként is megadható a gombok funkciója, amikre találunk is sok példát a megnyitott config állományban)
  • Az alatta lévő sor elemei:
    None: nincs módosító billentyű, tehát csak maga a balra görgetés előidézi a beállított eseményt (de itt megadható, hogy csak az Alt gombra cselekedjen, példák szintén a confogban)
  • Left: vízszintes balra görgetés az egéren (ezen az egéren ez jelöli az egyik extra gombot, másik egérnél lehet, hogy a Thumb1 vagy Thumb2 működik)
  • Control_L|C:  a bal Control gomb és a C betű egyidejű lenyomása, tehát a copy parancs (a legtöbb helyen)

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Back to top