2009. október 28. szerda Programozás

IE6 és IE7 tesztelése VirtualPC segítségével

Egyre többen használunk IE8-at, ami teljesen rendben is van, hiszen frissül rendesen és már majdnem használható böngésző, DE fejlesztéskor még figyelnünk kell az IE6 és IE7-ben történő helyes megjelenésre is. Hogyan?!

A kérdés megválaszolására már kipróbáltunk sok módszert, kezdetben a FF IETabbal próbálkoztunk, de akkor még nem volt IE7 sem, aztán a különböző hackelt IE-kkel folytattuk (IE Collection és társai), de mindig volt valami hiba. Legújabb ígéretes ajánlás a Xenocode-ra érkezett, de ebben is találtam működésbeni és megjelenítésbeni eltérést a standalone IE6-al. Amit most leírok az a megoldás működik eddig a legjobban, ám sokan nem tudják hol kezdjék, illetve azt hiszik, hogy nem lesz meg 5 perc alatt és ez elveszi a kedvüket. Lássuk!

Első körben is, ha nem Windows XP-t vagy újabbat használsz, akkor nem kell tovább olvasnod, mert nem tudok segíteni, legalábbis ez a leírás nem fog tudni (nyilván ezek alapján, kicsit máshogyan működésre lehet bírni Linuxon is pl.).

XP:

  1. szerezd be a legújabb Microsoft VirtualPC-t és telepítsd
  2. töltsd le a kívánt IE-nek megfelelő VHD állományt(okat) a hivatalos oldalról és tömörítsd ki valahova, ahol megtalálod
  3. indítsd el a VirtualPC-t és hozz létre benne egy virtuális gépet (ez sima next, next, next mutatvány), de (talán) az utolsó előtti lépésben add meg neki a kívánt VHD fájlt (amikor a merevlemezeket kérdezi)
  4. indítsd el a létrehozott virtuális gépet és már megy is, használd hát egészséggel

Windows 7:
Az eljárás itt is ugyan ez, annyi különbséggel, hogy csak egy virtuális gépet kell létrehozni az IE7-nek, feltéve, hogy telepítettük a Windows XP módot, amivel alapból kaptunk egy lejárat nélküli XP-t IE6-al felszerelve.

Megkötések, tanácsok: a linkelt oldalról letölthető VHD-kban lévő XP általában 3 hónapig érvényes, utána óránként újraindul, szóval 3 havonta ki kell cserélni a VHD-t frissen letöltött verzióra.
Azt tanácsolom továbbá, hogy az IE7-es gépünkre rakjunk egy FF 2.0-t, mert sokban különbözik a jelenlegi FF-tól, legyen ilyenünk is.
A hosts fájl módosítása szintén kötelező, írjuk bele a rendes gépünk IP-jét és adjunk neki egy nevet (localgépipje  local), és ha Wamp-ot használunk azt állítsuk Online állapotba, így a local, a rendes gépünk localhostjára fog mutatni (illetve az egyes tesztelni kívánt oldalakat is beírhatjuk, akkor a configokat sem kell átírni – pl.: localgépipje testsite.local – ).

Remélem használhatóak az információk és segítenek!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Back to top